Omdat het park bij de vijver zich leent voor evenementen, zullen er op 5 mei de nodige (muzikale) activiteiten worden gehouden als opmaat voor de aankomst van het bevrijdingsvuur. De organisatie daarvan is in handen van Stichting ProGram. 

Het Vijverfestival begint om 13.30 uur. In de loop van de middag komt de groep hardlopers aan met het in Wageningen opgehaalde bevrijdingsvuur. Na de ontvangst ontsteekt burgemeester Maarten Offinga de vlam, die we kennen van de feestweek Gramsbergen Lichtstad.

Hoe ziet het programma op 5 mei eruit?
Voor en na het aansteken van de vlam is er een prachtig (muzikaal) programma voor jong en oud.  Er zijn optredens van de bands City Hall Company en AcoustiX. Naast hun eigen repertoire brengt elke band een special lied dat heeft te maken met vrijheid.

Bert Sloots draagt gedichten voor die hij heeft gemaakt over 4 en 5 mei in zijn ondertussen beroemde reeks Even Epibreren. Ook dragen leerlingen van de basisscholen gedichten voor.

Emeritus predikant Cees Schipper vertelt verhalen over Gramsbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

En dat is in beeld en tekst ook te zien op speciale panelen die zijn gemaakt door Museum Infocentrum Vechtdal.

Wat is er te doen voor de kinderen?
Guus & Gelien komen optreden en gaan met je dansen. Laat je deze middag  lekker schminken en leef je uit op de springkussens die er staan.

Zin in een drankje of hapje?
Geen enkel probleem. Lambert en Jan en hun medewerkers van mfc De Binder zorgen voor een biertje, wijn en frisdrank. En Mark Vos van Vos Catering is er met onder meer (broodjes) hamburger, beenham en patat frites. Gerardo is aanwezig met Italiaans schepijs.

Rond de vijver worden banken en statafels geplaatst. Maar als het mooi zonnig weer is, kun je natuurlijk een kleed meenemen om lekker op het gras te gaan zitten.