Stichting ProGram heeft zich tijdens de landelijke actie NL Doet, opgezet door het Oranje Fonds, van de goede kant laten zien. De vrijwilligersorganisatie uit Gramsbergen was beide dagen actief op twee verschillende terreinen.

Op de vrijdag werd een vervolg gegeven aan het ProGram-project biodiversiteit. Dat gebeurde met zeven medewerksters van COMcept, het communicatiebureau van Jante Oosting uit Gramsbergen. Die timmerden en zaagden er lustig op los.

Nadat vorig jaar al een groot insectenhotel was gemaakt en geplaatst aan de Anerdijjk, zijn er nu twee kleinere exemplaren gemaakt. Na de voorbereidende werkzaamheden in de werkplaats van HZ Hout is de eerste geplaatst in de nieuwe beleeftuin van zorgcentrum ’t Welgelegen. De tweede heeft een plekje op landgoed De Groote Scheere, in de buurt van het terrein waar deze zomer de oogstdag weer plaatsvindt. De akkers met rogge en tarwe zijn een plek waar zich veel insecten ophouden. Die hebben nu een mooi verblijf gekregen.

Een dag later werd er volop geklust in Het Bostheater. Het openluchttheater dat door ProGram wordt geëxploiteerd, onderging een flinke onderhoudsbeurt en er werden beschadigde of kapotte zaken vervangen zoals de verlichting. Hierbij kreeg ProGram hulp van leden van Rotary Hardenberg en enkele asielzoekers uit Syrië die verblijven in de noodopvang op camping De Roskamp in Loozen.

ProGram-voorzitter Ronald Belser geeft aan dat de Gramsberger stichting deelname aan NL Doet ziet ‘als een waardevolle bijdrage’ aan de samenleving. Het zorgt bovendien voor verbinding met het bedrijfsleven en andere organisaties. Het Oranje Fonds houdt NL Doet al vele jaren. Met deelname van duizenden sociaal-maatschappelijke organisaties in het land is het de grootste vrijwilligersactie van Nederland.