Met de plaatsing van het eerste van twee in het oog springende insectenhotels, wil Stichting ProGram een bijdrage leveren aan vergroting van de biodiversiteit in Gramsbergen. De verblijfplaats van insecten ziet er bijzonder uit door de toevoeging van het Gramsberger wapen aan de voorzijde. De drie gouden bezantijnen zijn in dit geval ronde gaten waardoor insecten een lekker plekje kunnen zoeken.

Het project biodiversiteit, waarvoor ProGram een bijdrage heeft gekregen van de gemeente Hardenberg, loopt al enige tijd. De plaatsing van het insectenhotel is het eerste zichtbare resultaat. Dat gebeurde zaterdagmorgen in de kleine boomgaard aan de Anerdijk, waar diverse oude appelrassen staan. Deze bomen werden gelijk gesnoeid. Omdat de klus werd uitgevoerd onder de vlag van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet, kreeg ProGram hulp van natuurkenner Piet de Ruiter en diverse leden van Rotaryclub Hardenberg. Die lieten zo hun maatschappelijke betrokkenheid zien.

Het insectenhotel is door het bestuur van ProGram gebouwd in samenwerking en met hulp van de plaatselijke bedrijven HZ Houtbewerking, ArenDeco Schilderwerken en LTH Nijmeijer. Het is een met verschillende natuurlijke materialen, zoals hout, dennenappels, riet, en open stenen, vormgegeven overlevingsplaats voor insecten en vogels. Door de verschillende secties krijgen zoveel mogelijk soorten een plek om te overwinteren.

Belangrijk is dat insectenhotels staan op een zonnige plek richting zuiden en met veel bloemen en/of fruitbomen in de omgeving. Daarom is gekozen voor de Anerdijk waar de oude fruitbomen staan en de gemeente een bloemenborder in  gazon heeft aangelegd. Het tweede exemplaar komt daar in de buurt te staan, in de te vernieuwen binnentuin van zorgcentrum ’t Welgelegen.

ProGram wil in het kader van datzelfde biodiversiteitsproject ook nog  een zwaluwtil plaatsen. Sinds 1970 is het aantal in Nederland afgenomen met 80 procent. Deels door een terugloop in het aantal insecten, deels ook omdat de vogels minder plekken voor nesten vinden en minder materiaal om die nesten te bouwen. Daarom wil ProGram de zwaluw een handje helpen.

Posted in
Algemeen