Meesterwerk kopiëren

Tijdens Stedekunst gaat de plaatselijke kunstenaar Wilna Salomons-Huisman een huzarenstukje uithalen. Ze gaat een kopie schilderen van het beroemde schilderij De Kus van Gustav Klimt.

Stedekunst benaderde haar met de vraag: Ken jij het kunstprogramma ‘Het Geheim van de Meester’ waarin Hollandse meesters worden gekopieerd? En er werd gelijk aan toegevoegd: Zou jij dat kunnen? “Ik neem de uitdaging aan! Zolang je maar niet aankomt met Rembrandt…, riep ik nog”, was de reactie van Wilna, die een aantal jaren geleden nog met haar schilderijen op de kunstmarkt stond. “Natuurlijk moet ik het doen zonder röntgenapparaat en originele grondstoffen, maar het is wel een uitdaging om te kijken hoever je komt met gewone acrylverf.”

Het origineel De Kus is 180cm x 180cm. “Dat is wel erg groot, en daarmee ook erg kostbaar. Daarom hebben we er voor gekozen om het bij 90 cm x 90cm te laten. Ik kende het schilderij, en zo uit mijn hoofd leek het me te doen. Maar nu ik het schilderij daadwerkelijk in de kamer heb staan zie ik steeds meer details. Dat gaat nog een enorme opgave worden”, aldus Wilna Salomons In de aanloop naar Stedekunst maakt ze thuis de basis. “Tijdens de kunstmarkt krijg ik de gelegenheid om het schilderij af te maken.”

De Kus is een schilderij dat de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt maakte in de periode 1907-1908. Het schilderij werd in de flowerpowertijd wereldberoemd en is sindsdien veel afgebeeld op ansichtkaarten en posters. Het schilderij toont een grote man die een vrouw op haar wang kust. De man heeft een kamerjas aan met daarop hoekige symbolen, de kleren van de vrouw tonen ronde symbolen. Het stelletje staat op de rand van een afgrond, in een veld vol bloemen. Of Klimt daar een symbolische bedoeling bij had, is niet bekend.  1. Stedekunst, algemene info
  2. Nieuws
  3. Tuinoptredens
  4. Expositie
  5. Voor kinderen
  6. Aanmelden Stedekunst
  7. Kunstwerken
  8. Met dank aan
  9. Kunstwandeling

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.