Optocht sluit Gramsbergen Lichtstad af

Het programma van de Oranjevereniging Gramsbergen e.o. van Gramsbergen Lichtstad 2019 werd zaterdag 7 september afgesloten met de optocht. Ondanks de regen net voor de start van de optocht, waren er geen afhakers onder de deelnemers. “Een compliment voor alle deelnemers. Zij maken de optocht tot een succes.”, aldus de Oranjevereniging Gramsbergen e.o. Het publiek was massaal naar Gramsbergen gekomen om de bonte tocht van versierde wagens en creatief verklede groepen te bekijken. En dit werd beloond. De optocht was dan misschien iets kleiner dan vorig jaar, het niveau daarentegen niet. Prachtige wagens, leuke woordspelingen en originele uitbeeldingen met een flinke dosis humor. De optocht werd begeleid door de muziekverenigingen SDG uit Ane en Crescendo uit Gramsbergen.

Het was voor de jury een moeilijke opgave om de uiteindelijke winnaars te kiezen. Na lang beraad verkozen zij bij de versierde wagens buurtvereniging Engeland tot winnaar, met hun versierde wagen ‘350 jaar Rembrandt’. De jury motiveerde: “Actueel onderwerp in ‘Het jaar van Rembrandt’; 350 jaar, klopt helemaal. Origineel en keurig uitgevoerd. Sober, maar gaf de sfeer en kleuren van die tijd weer. Zoals het kacheltje, de vloer van wagen en zelf een bijpassend muziekje. Rembrandt bleef in zijn rol. Het geheel klopte gewoon.” De tweede prijs was voor ‘Ibiza bitches gestrand’. De jury: “Leuke, spontane meidengroep. Het klopte helemaal, alles in het roze; mooi afgewerkt. De groep straalde, maar bleef toch in hun rol van ‘zielig gestrand’.” De derde prijs was voor Buurtvereniging Loozen/Den Velde met ‘Alle tied van de wereld’. Volgens de jury was de wagen nauwkeurig en netjes. “Prachtig zelfgemaakte wereldbol. Leuk onderwerp, goed uitgebeeld. ‘Alle tied van de wereld?’, hebben ze dat in Loozen en Den Velde?”

Bij de kinderen individueel won ‘Kom er maar eens op’ de eerste prijs. Bij de duo kinderen ging de eerste prijs naar ‘De Olde Wifi’s’, die met een knipoog het verschil in visite weergaven tussen vroeger en nu. Bij de groepen kinderen was de eerste prijs voor ‘We slaan nergens op’. Bij de volwassenen met kinderen werd de ‘Big Party’ verkozen tot nummer één. “Een thema passend bij feest. Mooi gemaakt. Grappig en vrolijk.” Bij de volwassenen individueel werd ‘Grillator’ eerste en bij de groepen volwassenen ging de eerste prijs naar ‘Schot in de roos’, waar de titel op een hele originele manier werd uitgebeeld, volgens de jury. De volledige uitslag is terug te vinden op www.gramsbergen.nl/oranjevereniging.

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.