4 mei Nationale Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Ook in Gramsbergen herdenken we.

’s Middags vond er een speciale herdenkingsbijeenkomst plaats voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Kinderen van de groepen 7 en 8 van OBS Den Velde en CBS De Sprengelwaren dit jaar aanwezig bij deze herdenking die plaats vond bij het monument dat aan De Esch staat, bij het voormalige gemeentehuis. De burgemeester vertelde de leerlingen over de gevallen verzetsstrijders, de rol van toenmalige burgemeester Van Voorst van Lynden en de rol van het gemeentehuis. De namen van deze strijders staan in het monument vast gelegd. Na een lezing van de burgemeester uit het boek ‘Liefste we zijn op reis’, dat gaat over de oorlog in de voormalige gemeente Gramsbergen, werd er door de leerlingen samen met de burgemeester een krans gelegd en een minuut stilte in acht genomen.

De herdenkingsdienst werd gehouden in de Boomhofkerk, in samenwerking met leerlingen van OBS Den Velde en CBS De Sprengel, muziekvereniging SDG en zangvereniging Nooit Alleen. Namens de gemeente Hardenberg was raadslid Henk Dogger aanwezig. De dienst stond in het teken van het jaarthema ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. De oorlog bestaat immers niet uit cijfers en getallen, maar uit persoonlijk leed. Leed van mensen die de oorlog allen op een eigen manier hebben beleefd en wat hun leven heeft getekend. De generatie die de oorlog bewust en zelf heeft mee gemaakt sterft langzaam uit. “Om te blijven herdenken waarom wij nu in vrijheid kunnen leven, is het belangrijk dat het persoonlijke verhaal verteld blijft worden”, gaf Henk Dogger de aanwezigen mee.

Na de dienst werd in stille omgang naar de Algemene Begraafplaats gelopen. Na het spelen van de ‘Last Post’ door muziekvereniging Crescendo, werd de twee minuten stilte in acht genomen. De herdenking werd afgesloten met de het leggen van de bloemen.

Naar foto's van deze Herdenking

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.